НАТО агресија на Републику Србију, штетне последице и могућности обештећења

НАТО агресија на Републику Србију, штетне последице и могућности обештећења

НАТО агресија на Републику Србију, штетне последице и могућности обештећења

 

Након осамнаест година од бомбардовања СРЈ од стране НАТО алијансе стручна јавност у Србији донела је закључак да су створени услови да се утврде последице еколошке и хуманитарне катастрофе на овим просторима. На предлог Краљевске академије науке и уметности на чело правног тима, чији је задатак да се прикупе докази и састави тужба против земаља учесница бомбардовања, постављен је адвокат др Срђан Алексић.

Будући да је реч о једном глобалном проблему, први корак ка његовом решавању јесте задобијање подршке светске стручне јавности. Досадашњи контакти са различитим стручњацима из области права, медицине и екологије су и више него задовољавајући. Све чешће се истиче забринутост за еколошке проблеме и размере последица које ће тек наступити. Незаобилазна тема је и НАТО агресија извршена 1999. услед које је дошло до кршења бројних међународних конвенција о чему сведоче и излагања светски признатих стручњака на међународним конференцијама. Једна таква конференција одржана је у Швајцарској, у селу надомак Цириха на којој је своје излагање имао Др Срђан Алексић који заједно са својим тимом и спољним сарадницима чини прве кораке са циљем да заштити основна људска права повређена у НАТО агресији. Како је реч пре свега о еколошком, али и правном проблему светских размера, неопходно је испитати могућности заштите права пред међународним установама и унутар праних система држава чланица НАТО-а. Како ово није ни мало лак задатак, одређен је двогодишњи рок за испитивање ових могућности и оствариање сарадње са истомишљеницима, борцима за људска права у међународној заједици. За сада је интересовање показали појединци и организације из Русије, Кине и појединих европских земаља.

Посебно је значајно указати на медијску пажњу која се све више придаје овом проблему и после 18 година што је један од доказа да нисмо заборавили шта се све дешавало нашим сународницима и какве нас последице и данас погађају. Кинеска национална телевизија већ је направила репортажу о активностима Др Срђана Алексића и изашла на терен на југу Србије који је највише био погођен муницијом која је садржала осиромашени уранијум. Домаћи медији се такође полако укључују у извештавање о овим активностима, а заинтересовани грађани свакодневно се обраћају са својим проблемима узрокованим бомбардовањем.

Подстицај за предузимање активности са циљем да се заштите основна људска права, као што су право на живот, право на здраву животну средину и др. дали су одређени случајеви у судској пракси европских земаља. Наиме, италијаниски држављани траже од своје владе узроке смрти италијанских војника који су били у мисији на Балкану, као и о четворици војника који су добили децу са веома тешким деформитетом. Ови војници су у Босни прикупљали материјал заостао иза бомбардовања. У Италији је од краја ратова на Балкану (Босни и Херцеговини и Косову и Метохији) од такозваног балканског синдрома умрло 45 италијанских војника повратника са Балкана, и оболело још њих око 515 од рака штитне жлезде. О свему овоме сведоче вештачења светски признатих стручњака у овим предметима, као и судске пресуде.

У остављеном временском периоду од две године биће истражене могућности подношења тужбе против земаља чланица НАТО пакта, процењени могући исходи спорова, као и однос међународне заједнице по овом питању. Предстоји много рада, много текућих проблема који морају бити превазиђени, али глобални ефекти су идеја водиља у улагању додатног напора ка постизању циља.

Leave a Reply